Alkohol
- Úvod
- >>
- Whisky a Whiskey
- >>
- Škótska whisky
Škótska whisky
Aká je škótska whisky podľa regulácie The Scotch Whisky Regulations z roku 2009? Musí byť destilovaná na území Škótska, musí zrieť minimálne tri roky v dubových sudoch a musí byť plnená do fliaš s minimálne 40 % obsahom alkoholu. K základným surovinám patrí voda a sladový jačmeň.
Škótska whisky láka hodvábnou chuťou a typickou dymovou arómou (keďže obilniny sú sušené nad rašelinou), ktorú podčiarkuje jantárová farba. Vaše chuťové bunky očarí každý dúšok, ktorý môžete ozvláštniť pridaním kocky ľadu do pohára.
Či už siahnete po značke Ballantines, Ardbeg, Monkey Shoulder, Port Charlotte, Grants, Talisker, Chivas Regal, Glenfiddich, Bruichladdich alebo Laphroaig (značka známa tým, že jej whisky štandardne zreje až 10 rokov), určite nebudete sklamaní. Každá receptúra má jedinečné čaro – a že výber je ozaj bohatý dokazuje fakt, že v regióne Škótska sa nachádza vyše 130 destilérií a v tamojších skladoch zreje škótska whisky vo viac ako 20 000 000 dubových sudoch.
Veríme, že si vašu škótsku whisky vychutnáte plnými dúškami. Každopádne, originálnymi chuťami sa vyznačuje aj slovenská whisky alebo írska whisky. Na zdravie.