Alkohol
Biely Rum
Biely rum je typický čírou iskrou a jemnosťou. Vďaka svojej jedinečnej chuti je častou zložkou koktailov a ostatných osviežujúcich drinkov a miešaných nápojov, ktoré príjemne dopĺňa (možno spomenúť populárne mojicho či Piňa Coladu, kde biely rum tvorí jednu z hlavných zložiek).
Biely rum je všestranný alkohol, ktorý je výsledkom fermentácie a destilácie a ktorý je obľúbený na rôznych oslavách či stretnutiach. K najpopulárnejším a zároveň najznámejším patrí Bacardi biely rum, ktorý je žiadaný pre svoju kvalitu a vynikajúcu cenu. Málokto vie, že Bacardi biely rum je filtrovaný cez drevené uhlie. Následne je uložený do bielych dubových sudoch, kde pomaly dozrieva. Takýmto spôsobom sa získava čistý jemný biely rum.
Pomyselným súrodencom bieleho rumu je tmavý rum. Aký je medzi nimi rozdiel? Predsa vo farbe aj v chuti. Je potrebné dodať, že k zmene farby rumu dochádza v procese jeho starnutia.
Zaujímavosťou je, že pôvodnou formou rumu ako liehoviny bol práve biely rum pochádzajúci z Karibiku. Išlo o bezfarebný nápoj neutrálneho charakteru, ktorým si africkí otroci chceli spríjemniť svoj každodenný život sprevádzaný pomerne náročnou prácou. Z Karibiku sa neskôr rum – biely aj tmavý dostal do celého sveta (a áno, zásluhu na tom mali o. i. aj piráti, s ktorými je rum často spájaný).