Alkohol
- Úvod
- >>
- Whisky a Whiskey
- >>
- Írska whiskey
Írska whiskey
Írska whisky patrí k tradičným írskym liehovinám, ktoré sú vyrábané kotlíkovým destilačným prístrojom. Jej história siaha až do 11. storočia, kedy ju po prvý raz vyrobili tamojší mnísi. Avšak najväčší boom dosiahla až o deväť storočí neskôr.
Čím sa vyznačuje typická írska whisky? Jej chuť je veľmi jemná a čistá sladová, bez rašelinového podtónu. Zvyčajne dozrieva v starých dubových sudoch, najčastejšie po koňaku alebo sherry.
Mnohí sa mylne domnievajú, že írska whisky a škótska whisky sú totožné. Rozdiel spočíva v rašelinovom ohni, ktorí sa v írskych sladovniach nepoužíva. Aj preto írska whisky nemá tzv. dymový ton (rašelinovú príchuť). Írska whisky je navyše trikrát destilovaná – najčastejšie z nesladového jačmeňa zmiešaného s obilnou whisky (samozrejme, existujú aj jednosladové írske whisky).
K populárnym značkám írskej whisky patrí Jameson (jeden z najznámejších producentov whisky na svete) a Tullamore Dew (v roku 2005 získala najvyššie ocenenie v nápojovom priemysle na International Spirits Challenge). Ďalšie obľúbené značky sú Dunvilles, Redbreast, The Pogues, HYDE a West Cork, ktoré spolu s Jamesonom a Tullamore Dew nájdete v našej ponuke. Sortiment dopĺňa okrem škótskej aj slovenská whisky. Ktorá je vaša najobľúbenejšia?