Alkohol
Tmavý Rum
Tmavý rum je obľúbená delikatesa pre gurmánov s vycibreným vkusom, ktorí pri každom dúšku očakávajú intenzívny aromatický zážitok.
Kde berie tmavý rum svoju nádhernú jantárovú farbu? Tajomstvom je zrenie v dubových sudoch. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie zrenie, tým väčší vplyv dreva na farbu rumu ako aj chuť. Niektoré značky dokonca pridávajú do rumu farbivá či karamel, aby dosiahli želanú farbu. Avšak niektoré rumy, ktoré získali farbu v dôsledku zrenia v sudoch, sú až príliš tmavé. V takýchto prípadoch sa zvykne tmavý rum filtrovať cez drevené uhlie, vďaka čomu sa odstráni (zjemní) jeho tmavé sfarbenie.
Dodáme, že tmavý rum získava svoju typickú chuť a vôňu o. i. aj kombináciou rôznych prísad. Akých? Na to nepoznáme presnú odpoveď, keďže prísady (a vlastne celá receptúra) sú tajomstvom konkrétnych značiek vyrábajúcich rum. A je logické, že presný recept si každý výrobca starostlivo chráni.
Snáď nikoho neprekvapí, že tmavý rum je, podobne ako biely rum, častou súčasťou miešaných drinkov, ovocných koktailov či dokonca jedál. Ak aj vy patríte medzi fanúšikov rumu, máme pre vás skvelú správu. Oba rumy – teda svetlý aj tmavý rum – sú v našej ponuke bohato zastúpené. Stačí si vybrať.