Alkohol
Ružový gin
Vedeli ste, že ružový gin nebol od začiatku alkoholickým nápojom? Prvopočiatky siahajú do 18. storočia do Južnej Ameriky, keď nemecký lekár Johan Siegert hľadal liek na tropické žalúdočné ťažkosti. Uvítali ho aj anglickí námorníci, ktorých trávenie dostalo poriadne zabrať na zámorských morských potulkách. Avšak liek mal jeden problém – bol mimoriadne horký. A tak ho námorníci začali riediť ginom, ktorý spôsobil zafarbenie tekutiny do ružovej farby (pitná voda bola na mori mimoriadne vzácna). A prvý ružový gin bol na svete.
Dnes sa ružový gin vyrába podobne ako štandardný gin – prostredníctvom infúzie neutrálneho destilátu borievkami a ostatnými bylinami či koreninami. Rozdiel je v záverečnej fáze, kedy sa do ginu pridajú farbivá a ochucovadlá, ktoré spôsobia zružovenie. Na farbe sa podieľa aj infúzia červeného ovocia, obzvlášť jahody, maliny, čierne ríbezle, ružové grapefruity, brusinky či lesné plody.
Aktuálne patrí ružový gin k najobľúbenejším prísadám rôznych drinkov (podobne ako ochutená vodka či tmavý rum). Láka znamenitou chuťou aj originálnou farbou. Príjemne sa pije čistý, príp. zmiešaný s tonikom (ideálne 1 diel ružového ginu a 2 diely toniku). Samozrejme, fantázií sa medze nekladú. Na záver by sme radi zdôraznili, že ružový gin rozhodne nie je „ženský alkohol“ :) Jeho znamenitú chuť zaiste ocenia aj páni.