Alkohol
Vaječný likér
Vaječný likér (označovaný aj ako vaječný koňak) patrí medzi najpopulárnejšie a najpredávanejšie likéry emulzného typu. K jeho typickým vlastnostiam patrí plná sladkastá chuť, jemne krémová konzistencia a aróma punču s vanilkou. Vaječný likér patrí k obľúbeným vianočným nápojom a neodmysliteľným spôsobom sa spája s vianočnými party. Možno aj preto národný deň vaječného likéru pripadá v USA práve na Vianoce – na Štedrý deň.
K základným zložkám vaječného likéru patria vajcia (žĺtky), čerstvé mlieko, cukor, štipka korenia a jemný alkohol. Spolu sa zmiešajú a plnia do fliaš.
Vedeli ste, že vaječný likér popíjali Briti už v 13. storočí. Išlo o teplý pivný nápoj s figami a vajíčkami, ktorý nazývali posset. Neskôr ho miešali s mliekom a sherry. Zaujímavosťou je, že vaječný likér bol považovaný za nápoj bohatých, ktorí mali dostatok vajec aj mlieka. V minulosti bol dokonca predpisovaný ako liek. Napríklad ľudia verili, že práve vaječný likér pomôže pri liečbe chrípky, bolesti hrdla či zmiernení žalúdočných ťažkostí.
Dnes je mnoho receptúr, podľa ktorých sa vaječný likér vyrába. Niektoré môžete okoštovať aj vďaka našej ponuke. Vaječný likér (ako aj višňový likér či iný likér) odporúčame po otvorení skladovať na tmavšom a chladnejšom mieste.